Vad är DAMP?

          
Hem Vad är damp? Epilepsi Länkar
Rösta på min sida Litteraturlista Litteraturlista Länka till mig
Webbringar Länkar Länkar Tipsa en vän
Awards Vardag med storasyster Kontakta mig
 
          
Dysfunktion i fråga om

Avledbarhet

Motorik

Perception
   

Jag vill påpeka att texten nedan är den kunskap jag tillägnat mig vid föreläsningar, föräldrautbildningar och av litteraturen. Texten är inte faktagranskad och om ni hittar stora faktafel är ni välkomna att höra av er.

   


Bilden är gjord av Ingrid O Losell.
 
Tack Ingrid!
för att jag får använda din fina bild.
Den skildrar "storasysters" ögon.

   

AVLEDBARHET

Den här delen av DAMP är detsamma som diagnosen ADHD, som alltså inte innehåller motorik- och perceptionsstörningar.


HYPERAKTIVITET:

Man är ständigt i rörelse (ibland med mycket små rörelser) och har svårt att sitta still. Individen pratar mycket och ständigt samt går på högvarv. Det kan också yttra sig som en inre oro.

Storasyster:

Sitter sällan helt still, det finns alltid någon kroppsdel som rör sig. Hon kan så gott som aldrig leka tyst utan pratar mycket för sig själv. Att hon pratar ofta och mycket har väl de flesta som umgåtts med henne märkt. Hon går ofta på högvarv, men kan också relativt snabbt pendla till raka motsatsen. Storasyster har mycket av den inre oron!

Lillasyster:

Hon får sällan lugn och ro, eftersom hennes syster alltid är i farten, men trots allt är det den här biten som är lättast att leva med.

Upp
   

BRISTANDE AKTIVITETSKONTROLL:

Svårigheter med att gas och broms, samtidigt som man för det mesta får in "fel växel" antingen för hög eller för låg.

Storasyster:

Hon har mycket svårt att komma igång med saker och när hon väl kommer igång blir det antingen för mycket eller för lite. När hon har hittat gasen och lagt in för hög växel så att allting går alldeles för fort, hittar hon inte bromsen. Detta gäller både när hon leker (leken blir alldeles för vild och hon kan inte sluta när andra anser att det är bra) och i skolarbetet (hon tar ut sig fullständigt).

Lillasyster:

Lekarna blir för vilda och slutar ofta med att Lillasyster gör sig illa eller får en "snyting" som egentligen inte var menad som en sådan (Storasyster har svårt att avgöra styrkan hos sig själv).

Upp
   

IMPULSKONTROLLBRIST:

Varje tanke som dyker upp i huvudet måste följas NU. Har svårt att vänta på sin tur och avbryter andra. I detta ingår också att man får raseriutbrott och att man inte kan sluta äta i tid vare sig det gäller mat, godis, kakor eller annat. Man kan inte hejda sig förrän allt är slut.

Storasyster:

Hon är mycket impulsstyrd och måste följa sina impulser direkt. Vill hon ha glass ska hon ha det NU! Skulle hon inte få det blir hon jättearg och får ett utbrott eller så utlöser det en våg av tjat som kan få den mest konsekventa förälder på fall. Hon är också den som äter, äter, äter och äter fastän magen är full och hon mår illa. Hon slutar inte förrän allt är slut eller då vi sätter stopp för henne. Det leder till ännu ett utbrott och misslyckande för henne.

Lillasyster:

Hon råkar ut för sin systers impulser på både gott och ont. Det kan vara roliga saker, men det lika gärna vara hugg och slag. Storasysters raseriutbrott riktas mot oss, men ännu oftare mot Lillasyster.

Upp
   

UPPMÄRKSAMHETSBRIST:

Man har mycket svårt att rikta sin uppmärksamhet eller så riktar man den alldeles för mycket; vanligast är dock att man pendlar mellan dessa två. Man har svårt att hålla kvar uppmärksamheten, tycks inte lyssna, svårt att avsluta uppgifter, svårt att organisera sina lekar och skolarbete, undviker allt som har med uthållighet att göra, tappar ofta bort saker, är lättstörd, är glömsk (kan inte aktivera kunskapen när den behövs)

Storasyster:

Hon pendlar väldigt mycket, antingen kan hon inte fästa uppmärksamheten alls eller så "fastnar" hon helt i det hon gör. Hon kör sitt spår och kan inte byta spår eller låta någon annan komma in på hennes spår. Hon kan inte förstå regler i lekar och spel eller följer dessa slaviskt, tappar bort det mesta och kan sällan få fram kunskapen när den behövs

Lillasyster:

Naturligtvis hon får sin beskärda del eftersom Storasyster är så lättstörd och därmed blir irriterad för minsta lilla. Hon får stå ut med skäll när de leker efter regler eller försöker leka tillsammans och då Lillasyster dristar sig till att försöka bestämma något i leken.

Upp
   

AVLEDBARHET:

Man tappar lätt sin koncentration om man inte har en mycket hög motivation till uppgiften.

Storasyster:

Hon är lättstörd och tappar sin koncentration. Det blir då svårt för henne att gå tillbaka till uppgiften eftersom koncentrationen är borta. Hon måste ha en hög motivation till allt hon ska göra för att hon ska orka hålla sin uppmärksamhet. Tävlingsmoment och stress gör bara att allt fungerar ännu sämre. Hon måste få tid på sig.

Lillasyster:

Det här är en bit som är jobbig att leva med. Eftersom storasyster är så lättstörd så gör Lillasyster allt för att inte störa henne, problemet är bara att ingen vet vad Storasyster blir störd av härnäst, allra minst Storasyster själv. Detta leder ofta till ilska och utbrott från Storasysters sida och Lillasyster hamnar självklart i första skottlinjen. Mer hugg, slag och skrik.

Upp
   

AUTOMATISERING:

Man måste medvetet tänka på allt man gör, det som vi andra "bara gör" ex.vis. påklädningen på morgonen. Det är inte självklart att man ska ta på sig nästa strumpa bara för att man tagit på den första osv.

Storasyster:

För att förstå hur det kan kännas att inte ha saker och ting automatiserat kan man göra ett test. Gå upp för en trappa och tänk på exakt varje moment som ska genomföras: Nu ska jag lyfta foten, för den framåt, sätt ner den på trappsteget, lägg över tyngden och kliv upp. Gör detta för varje steg ni skall ta tills ni är uppe för trappan. Känn efter hur ni känner er i huvudet efter allt medvetet tänkande på något som vi "bara gör" normalt. Så har Storasyster det varje dag med allt hon tar sig för. Varje sak som ska automatiseras tar mycket lång tid att lära in. (Det tog tre år av hårt arbete för att lära sig cykla).

Lillasyster:

Det här innebär egentligen inget för Lillasyster, mer än att hon ser att hon kan saker Storasyster har svårt med och det gör naturligtvis Storasyster också. Sedan kan ni tänka er vad det innebär...... Mer bråk!

Upp
   

UTÖVER DESSA INGÅR OCKSÅ:

Sömnsvårigheter:
Storasyster har mycket svårt att komma till ro och somna på kvällarna, samtidigt som nattsömnen inte är så djup som den borde vara. Därför sover hon fortfarande och periodvis inne på golvet i vårt sovrum.


Språksvårigheter:
Storasyster har svårt med r och s, samtidigt som hon har svårt att få sammanhang i det hon berättar och kan inte alltid hitta de ord som hon behöver just då. De finns helt inte tillgängliga.


Affektkontrollsproblem:
Man blir för glad, för arg eller för ledsen.


Tidsuppfattningsproblem:
Svårigheter med att förstå hur lång en minut eller en timme är och skillnaden mellan dessa. Svårt också med att veta hur mycket man hinner på fem minuter; Kan jag baka bullar innan bussen går?


Problem med att förstå andras perspektiv:
Svårt att veta hur en annan människa ser på ett problem eller att någon annan kan se det annorlunda än vad jag gör. Svårt att förstå varför någon blir glad eller ledsen för det jag sa.


Motivationsproblem:
Man måste ha en enormt hög motivation för att orka genomföra saker.


Kan inte stressa eller skynda sig:
Då blir allt kaos och inget fungerar.


Långsamhet:
Storasyster är så långsam att hennes reaktionstid inte går att mäta.

Upp
   

DE HAR OCKSÅ SVÅRT MED:


Arbetsminne:
De lever NU!


Inre språk:
Detta skapar svårigheter med broms och reflektion, samt med läsförståelse.


Affekt och motivation


Målnyskapande:
Omogen, man planerar inte framåt.


Svårigheter att planera.


Rigid i sitt beteende:
Man kör sitt "race" och har svårt att ta med andra eller att själv byta spår.


Svårt med uthållighet inför framtida mål.


Okänslig inför positiv eller negativ feedback:
Det hjälper inte att skälla på henne eftersom det "rinner av henne som vatten på en gås". Hon kan inte heller ta emot beröm. (Vi säger det nog bara för att vara snälla. Hon kan ju inte göra något som är bra.) Det är ett hårt jobb att få henne att förstå att vi faktiskt menar det vi säger.

Upp
   


MOTORIK


BARN MED DAMP HAR OFTA SVÅRIGHETER MED:

Försenad grov och finmotorik,
som ibland också kan vara avvikande.


Svaghet i musklerna:
Ger självklart dålig styrka, men också en dålig kroppshållning. Man kutar ofta med ryggen.


Ofta överböjliga leder.


Darrighet och dålig samordning av musklerna


Fördröjd reaktionstid:
Ex. vis har man redan hunnit gå över gatan innan man uppfattat att det kommer en bil.


Svårigheter med att imitera rörelsemönster


Bristande kroppsuppfattning:
Man vet inte var man har sin kropp, armar eller ben.


Koordinationssvårigheter


Balanssvårigheter


 

Återigen är förmågorna inte alltid tillgängliga när man behöver dem. Man har också ett bristande motoriskt minne dvs. kroppen kommer inte ihåg hur den gjorde förra gången för att lösa uppgiften och behöver lära in detta om och om igen, dessutom har man motoriska automatiseringsproblem.

Upp
   


PERCEPTION


Detta är hjärnans förmåga att tolka våra sinnesintryck.


Syn:
Man har svårt med avståndsbedömning dvs vad som är nära eller långt bort. Ibland kan personen behöva sitta mycket nära boken eller TV:n utan att det finns något synfel.


Hörsel:
Är ofta lättstörd och har svårt att skilja på varifrån ljuden kommer eller om ett ljud låter mer än ett annat.( Man kan ha svårt att höra att mamma ropar från huset eftersom hennes röst blandar sig med kompisarnas röster och låter lika mycket, trots att det inte är så.) Det kan ibland te sig som om man inte hör alls. Höjer ofta ljudet på TV:n för att kunna skilja ut det ljudet från andra ljud.


Känsel:
Reagerar oerhört mycket på en mycket lätt beröring (precis som om man slagit till personen) eller reagerar inte alls på en mycket hård beröring och naturligtvis allting däremellan. En del är mycket smärtokänsliga.


Lukt och smak:
En del är väldigt känsliga för lukt och smak och då främst obehagliga sådana.


Läge i rummet:
Vet inte var man har sig själv i förhållande till möbler eller andra människor och stöter därför ofta i. Vet heller inte var armar och ben befinner sig i förhållande till varandra och därför råkar ibland syskon och kompisar ut för slag som inte var menade som sådana. De vet heller inte om sin egen styrka och kan inte avväga så att det blir lagom (en kram kan bli till brottning utan att det var menat så).


 

Storasyster har i princip allt inom motorik- och perceptionsdelarna och det är därför hon har fått diagnosen svår DAMP. Man vet också att allt finns kvar i vuxen ålder, men att det tar sig andra uttryck och att individen själv i viss mån lär sig att kompensera sina svårigheter.

Det är viktigt att veta att detta är saker som vi alla bär på, men det är inte förrän man har så många symptom att den dagliga livsföringen påverkas som det blir en diagnos.

Upp
   


LITTERATURLISTA


Gillberg. C:
Ett barn i varje klass om DAMP, MBD och ADHD, (Cura 1997)


Gravander m.fl.
Att handskas med livet, (Gravander & Widerlöv 1999)


Gravander. Å:
Att handskas med Emil: om hur det är att vara mamma till ett barn med damp, (Gravander & Widerlöv 1999)


Hellström. A:
Nu är det vår tur, (Liber 1995)


Kadesjö. B:
Barn med koncentrationssvårigheter, (Liber 1992)


Malmsjö. K:
Till min Johan - en alldeles särskild människa, (Bonniers 1992)


Tikkanen. M:
Sofias egen bok, (Trevi 1982)


Tikkanan. M:
Sofia vuxen - med sitt MBD, (Trevi 1998 )

Upp
   


LÄNKAR


Riksförbundet Attention

Det relativt nystartade riksförbundet, som jobbar för personer med damp, adhd och närliggande funktionshinder.


Neuronätet

En sida med mycket information om neuropsykiatriska funktionshinder. Ex.vis råd om hur man söker vårdbidrag, information om Lss, adresser till lokalföreningar mm.


Samlade berättelser

Här kan du läsa berättelser skrivna av privatpersoner, som lever med damp inom familjen (även min berättelse "Vardag med storasyster" finns där).

Upp
         
          


© Maria Pettersson 2001