Dag hammarskjöld



Dag Hammarskjöld (1905-61) föddes i Jönköping men växte upp i Uppsala, där fadern var landshövding. Han blev docent i nationalekonomi 1933, var statssekreterare i Finansdepartementet 1936-45, svensk delegat vid OECC-förhandlingarna 1947-48, kabinettssekreterare 1949-51 och konsultativt statsråd 1951-53. I april 1953 valdes Dag Hammarskjöld till FNs generalsekreterare.

"Ni övertar världens omöjligaste jobb". Med dessa ord överlämnade norrmannen Tryggve Lie uppdraget som generalsekreterare i Förenta Nationerna till Dag Hammarskjöld. Världsorganisationen stod mitt i en svår kris och Lie hade beslutat avgå.

Hammarskjöld var i mycket ett oskrivet blad, när han tillträdde sin post, men det visade sig att snart att han hade en förmåga att effektivisera den tröga FN-organisationen. Han gjorde sig känd som en synnerligen plikttrogen och självuppoffrande tjänsteman med en mycket framsynt inställning till sitt ämbete. Han drevs av en personlig vilja att agera snabbt, vilket stämde med hans uppfattning att problemen borde lösas tidigt, innan de komplicerats. Under hans tid infördes den tysta diplomatin i FN. Han menade, att denna metod var att föredra i vissa lägen framför öppna debatter, som ofta ledde till svåra motsättningar.

Dag Hammarskjöld gav ämbetet som FNs generalsekreterare en helt ny auktoritet. I sina förhandlingsuppdrag följde han en neutral linje och betonade FNs uppgift att även skydda de små staterna gentemot stormakterna. Det blev också Hammarskjöld som utformade FNs mandat att inrätta en fredsbevarande styrka, som kom att bli ett bestående inslag i FNs krisåtgärder.

Under sin ämbetstid lyckade Hammarskjöld mildra följderna av tre svåra kriser i världen: Suezkriget 1956 samt konflikterna i Libanon och Laos. 1960 utbröt inbördeskrig i Kongo. Hammarskjöld genomdrev att FN-styrkor skulle skickas dit och han försökte personligen medla mellan de stridande. Det var under ett sådant uppdrag Hammarskjöld omkom, då hans plan störtade i nuvarande Zambia den 17 september 1961.

Dag Hammarskjöld tilldelades postumt Nobels fredspris 1961. Hammarskjöld var även en stor kulturpersonlighet. Han var författare och översättare och en av de 18 i Svenska akademien.

- Länkar



Komplotten bakom Hammarskjölds död

Ur: Monitor nr. 8 1998

Ärkebiskop Desmund Tutu, som leder den sydafrikanska Sannings- och försoningskommissionen, har frisläppt dokument som pekar på att den brittiska säkerhetstjänsten konspirerade om att döda FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i september 1961. Hammarskjöld medlade vid den tiden i Kongokrisen, som blossade upp när den mineralrika Katangaprovinsen ville bryta sig ur Kongo, som just hade blivit självständigt från Belgien. Den kongolesiske nationalistledaren Patrice Lumumba mördades, och kort därefter dödades Hammarskjöld och alla ombordvarande utom en, när planet de flög med störtade. Det var en utbredd uppfattning redan vid den tiden, att flygkraschen var resultatet av en komplott mellan belgiska, franska och brittiska gruvintressen, som inte ville släppa ifrån sig kontrollen över de rika gruvorna i Katangaprovinsen.

De nu frisläppta dokumenten pekar på en direkt inblandning av MI-5, den brittiska inrikes säkerhetstjänsten, som 1961 fortfarande skötte underrättelseverksamheten i kolonierna. Det brittiska Special Operations Executive (SOE), den dåvarande CIA-chefen Allen Dulles och det belgiska gruvbolaget Union Minière omnämns också.

De sydafrikanska dokumenten består av ett utbyte av korta meddelanden mellan en icke namngiven chef för det sydafrikanska marinforskningsinstitutet SAIMR, som var en täckmantel för den sydafrikanska militära underrättelsetjänsten, och en person som är involverad i operationer i Kongo. Ett av dokumenten lyder: "Vid ett möte mellan MI-5, Special Ops Executive och SAIMR framkom följande: Dag ... börjar bli besvärlig och uppfattningen är att Hammarskjöld bör avlägsnas ... Allen Dulles delar denna uppfattning och har utlovat fullt samarbete från sina mannar. Han uppger att Dag kommer att vara i Leopoldville [Kinshasa] den 12 september 1961 eller däromkring ... Var snäll och se till att såväl Leo-flygplatsen som Elisabethville [i Katanga] är täckta av era mannar för jag vill att det här avlägsnandet ska skötas effektivare än med Patrice [Lumumba] ... Operationen benämns Celeste." Planen gick ut på att en bomb skulle placeras på planet. Planet som Hammarskjöld flög med störtade den 20 september 1961. Även om det förklarades vara en "olycka", så berättade den ende överlevande, som var amerikan, att det var en explosion, innan planet störtade mot marken.

Kanske släpps dokumenten nu, därför att någon i Sydafrika har tröttnat på gruvbolagens försök att dela Kongo och Nelson Mandelas vapenleveranser till krigsherren Museveni. Svenska UD och diplomaten Bengt Rösiö har däremot definitivt inte tröttnat på att fortsätta mörkläggningen av mordet på Hammarskjöld, men så slapp Rösiö också åka med i flygplanet.